top of page

Dovolená a nehtová rovnátka

Aktualizováno: 29. 8. 2020



Občas se setkáme s dotazem našich klientů, jak je to s nehtovým rovnátkem a dovolenou. Záleží na tom, jaký aspekt Vás zajímá.


Úvodem

Deformace nehtu a zarůstající nehty, většinou není něco, co Vám vznikne přes noc, pokud pominu nějaký úraz / nebo mechanické poškození nehtu. Například, pokud Vám na nehet spadne cihla, nebo si jej někde skřípnete, za pomoci druhého. Samozřejmě nechtěně. To je pak zarůstající nehet na nehtu na ruce, klidně během chvilky.


V ostatních případech dochází k deformaci nehtu postupně a nenápadně během let. například pravidelným nošením těsné obuvi. Hodně natažených ponožek a podobně. Více o tom, jak vznikají zarůstající nehty se dozvíte v dalším blogu.


Mě napadá několik hledisek, jež se snoubí v kombinace nehtová rovnátka a dovolená:

  1. Jak často bude potřeba docházet?

  2. Je nehtové rovnátko vhodné i pro děti na tábory?

  3. Kolik to bude zhruba stát?

  4. Je to estetické?

  5. Můžu mít nalakované nehty?

  6. Můžu mít gel lak, nebo gelové nehty?

  7. Můžu mít na nehtu rovnátko a nehtovou protetiku (nehtovou náhradu za nedorůstající nehet)?

  8. Co když terapii ukončím dříve?

  9. Vadí na letišti drátek na rovnátku?

  10. Mohu se s nehtovým rovnátkem koupat?


1. Jak často bude potřeba docházet

Korekce zarůstající nehtu je obvykle proces zhruba na 1. rok. kdy je doporučeno docházet na posunutí rovnátka cca v intervalech od 3-6 týdnů. V případě, kdy je ve valu zánět, jsou návštěvy na výměnu tamponády častější. Ale je to velice individuální. To vždy indikuje ošetřující terapeut.


2. Je nehtové rovnátko vhodné pro děti na tábor?

Ano, jsou, nicméně je nutné dívat se na typ nehtu a zvolit odpovídající typ. Na táborech bude možná poněkud volnější režim co se hygieny týče. U nehtů bez zánětu ve valu to není problém. U klientů se záněty, bude potřeba důslednější péče. V případě, pořádná péče nebude, může se zánět ve valu zhoršit a délka nezbytné terapie se tím prodlouží.


3. Kolik to bude zhruba stát?

Ceny jsou různé, záleží na počtu zarůstajících nehtů a typu zvoleného rovnátka. Nejzákladnější ošetření zarostlého nehtu je za 550Kč, rovnátka se pohybují od 530 Kč až do 1390 Kč. Cena ošetření se s klientem samozřejmě konzultuje před začátkem ošetření.


4. Je to estetické?

Záleží na tom, kdo se dívá. Co se jednomu líbí, druhému se líbit nemusí. Jsou klienti, kteří mají raději plastová rovnátka, že se jim nelíbí drátek. Jiný mají raději drátková, protože je tam silnější a systematický tah. Můžeme rovnátka ozdobit různými komponenty, přes vodotisk, malbu, kamínky, atd.,fantazii se meze nekladou.


5. Můžu mít nalakované nehty?

Ano, v případě, že není zánět ve valu, je možné nehty lakovat i s nehtovým rovnátkem.


6. Můžu mít gel lak, nebo gelové nehty?

Na toto téma se názory jednotlivých školitelů liší. Někdo říká, že gel lak ani gel ne a jiné, například školitel v Německu naopak říkal, že to nevadí. Klidně rovnátka fixuje gelem.


7. Můžu mít na nehtu rovnátko a nehtovou protetiku (nehtovou náhradu za nedorůstající nehet)?

Všechno jde. Ano můžete. Nehtová protetika snesou jisnou míru pnutí a jsou mírně elastická. Nicméně rovnátko má elasticitu a svůj potenciál větší. Proto je možné, že se stane, že po čase kdy nehet bude růst a při růstu se rovnat, tak nehtová náhrada (protetika) může prasknout.


Tento postup volíme pouze v případě, kdy chybí veliká část nehtu. Nehet dorůstá, sic zarůstá, ale pomalu. Je teplo a klient/-ka chce mít na léto bezbolestný a hezký nehet.


8. Co když terapii ukončím dříve?

Tak se může stát mnoho variant. Třeba se nestane nic. Nejsem tu od toho, abych někoho děsila scénáři z hororu. :) Může se stát, že nehet již nadále zaůrstat nebude. Může se stát, že se zarůstání vrátí a to docela rychle, viděla jsem u klientů co vydrželi bez rovnátka třeba měsíc, ale také i jen 3 dny. Na toto není žádná univerzální pravda, co platí pro každého.


9. Vadí na letišti drátek na rovnátku?

Nesetkala jsem se s tím. Používáme několik variant materiálů, které tvoří nehtové rovnátko. Chirurgická ocel, variace platiny, variace titatu s příměsí. Jsou to především dentální dráty, které se používají ve stomatologii. Proto rovnátkům odpovídá i cena. Nicméně jsem se s problémy na letišti nesetkala. A ani klienti si nestěžovali.


10. Mohu se s nehtovým rovnátkem koupat?

Vykoupat se s rovnátkem určitě můžete. Ale nedoporučujeme delší pobyt ve vodě. Nehet se totiž rozmočí a stane se extrémě elastický a proto se lehce můžu od lenhtu odloupnout. Lepé drží nehtová rovnátka, jež se aplikují pomocí tzv. "křidélek" pod volný okraj nehtu. Hůře dlouhé máčení snáší nehtová rovnátka lepená na nehtovou ploténku.


Jak poznáte, že jste ve vodě dlouho? Když už budete mít varhánky na rukou nebo nohou, tak je to již dlouho...Takže prosím ven z vody, dříve než tak nastane.


Na závěr

Tělo je velice důmyslné a vše má příčiny a následky. Někdy je jednoduché je odhalit a vše jde hladce, jako po drátkách. Jindy v důlesdku nemoci či léčby, neodbornému zastříhávání nehtů, nadváze nebo genetickým předpokladům dochází k deformacím nehtů a terapie trvá. U někoho stačí 6 měsíců, tedy 6 návštěv. U jiného třeba 2 roky protože si z finančích důvodů může návštěvu dovolit jen jednou za 2 měsíce.


My tělo respektujeme a snažíme se napomoci k tomu, aby vás, naše klienty dlouhodobě nic netrápilo a cítili jste se dobře. To je naším posláním.


PS: Máte nějaké dotazy, na které jsme tu nedopověděli? Napište mi na petraklikova@hilarion.cz a ráda Vám na ně odpovím.


155 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page